Kick-off 5-daagse landelijke campagne tegen biomassa

Op donderdag 28 januari gaat de campagne StopVattenfall van start. De campagne van Comite Schone Lucht is gericht tegen de bouw van de biomassacentrale van het Zweedse energiebedrijf Vattenfall in Diemen. Vijf dagen zal de digitale billboardbus ‘StopVattenfall’ door Amsterdam en buur-gemeenten een ‘Tour de Biomassa’ maken. Comite Schone Lucht zal in gesprek gaan met burgers en bestuurders over het stoppen van het initiatief van Vattenfall.

De bus zal films laten zien over de schadelijke effecten van biomassaverbranding op het klimaat en de natuur. De Tour eindigt bij Rechtbank Haarlem. Daar vindt op 1 februari de rechtszitting tegen de omgevings- en natuurvergunning van de biomassacentrale plaats. Comite Schone Lucht, Mobilisation for the Environment en Natuurmonumenten hebben beroep tegen beide vergunningen aangetekend.

>>>volledig persbericht<<<


Programma
De aftrap van de campagne vindt donderdag 28 januari plaats bij de Stopera (gemeentehuis Amsterdam). Deskundigen zullen daar nogmaals de bezwaren tegen biomassaverbranding toelichten.

11.00u-11.05


Billboardbus rijdt door een lint (klimaat en biodiversiteit gaan ook door het lint). Ontvangst gasten Premiere film op billboardbus.11.05-11.30

Intro en toelichtingen van deskundigen, raadsleden en bezorgde burger. (met o.a. Johan Vollenbroek van MOB,  Martijn Katan van KNAW en Frits van Beuzekom ex-directeur Staatsbosbeheer.11.30
Vertrek digitale billboardbus op vijfdaagse Tour de Biomassa

>>>
Klik hier voor de het voorlopige programma<<<

Stoppen of boycot

Bezwaren

Op 18 januari heeft Comite Schone Lucht samen met milieuorganisaties MOB en Leefmilieu aan Anna Borg, de algemene directeur van Vattenfall in Zweden per brief gevraagd het initiatief te stoppen. Als er voor de start van de campagne geen antwoord is, start Comite Schone Lucht een boycot. Burgers worden opgeroepen om geen energie van Vattenfall te kopen en over te stappen naar biomassavrije energieleveranciers.

Sfeerimpressie dag 1